NAK KURUS? WAJIB SARAPAN PAGI !

NAK KURUS? WAJIB SARAPAN PAGI !

BERLEMAK SANA SINI, MACAMANA NAK BUAT NI?.Ramai yang masih tertanya..”Kenapa bila saya ikut “Diet Plan” atau makan ubat/suplimen kurus, berat badan saya tak turun2 jugak?”.Jawapan:Bila ditanya, mereka ini kebanyakannya tak ambil sarapan pagi. Inilah sebenarnya punca kenapa anda susah sangat nak kurus..Boleh dikatakan ramai rakyat Malaysia yang tak suka sarapan pagi dan ada juga beri alasan tak sempat sarapan. Tak kira mereka pekerja, pelajar atau suri rumah. Apabila bangun pagi, masing-masing sibuk bersiap, menguruskan anak-anak sampai sarapan pun tak sempat..Seelok-eloknya makan sarapan pagi secepat mungkin, lebih kurang 30 minit sehingga 1 jam selepas bangun tidur. Jadi, salah satu tips untuk turun berat badan, jangan sesekali skip atau tinggalkan sarapan pagi..

Jom baca tips dari pakar diet terkenal, Kevin Zahari

.Jadi, mulai hari ini cuba ambil dulu sarapan di rumah sebelum keluar rumah. Bila kita dah alas perut di rumah, sampai pejabat atau tempat kerja atau ke mana saja, takde lah rasa lapar sangat. Secara tak langsung ia membantu kita mengawal nafsu makan yang banyak. Metabolisma badan pun tak akan turun..>> Kebaikan Sarapan Pagi <<✔ Membantu mengurangkan berat badan✔ Meningkatkan kuasa otak✔ Meningkatkan mood anda✔ Meningkatkan tenaga✔ Mengurangkan risiko penyakit.>> Keburukan Skip Sarapan Pagi <<✘ Tidak membantu turunkan berat badan✘ Menurunkan kadar metabolisma badan✘ Meningkatkan berat badan✘ Tidak bertenaga✘ Wajah kurang berseri.Cadangan Sarapan Pagi Yang Baik Untuk Turunkan Berat Badan.1. Lebihkan Protein- Telur, produk susu, kekacang, biji-bijian, ikan, daging dan lain2 lagi..2. Kalori – Pisang, beras merah, oat, bijirin, telur atau sayuran bertepung seperti brokoli yang dijadikan sebagai jus..3. Karbohidrat – Beras merah, biji-bijian seperti gandum, buah buahan dan sayur-sayuran sangat digalakkan..4. Lemak – Minyak zaitun, kekacang, biji-bijian, mentega dan ikan..5. Serat – Sayuran berdaun hijau, epal, buah pear dan pelbagai jenis buah berri. Selain itu serat juga boleh diperolehi dari sumber biji-bijian seperti bunga matahari, beras merah atau kekacang..6. Gula – Pelbagai jenis buah-buahan & madu..Jadi, jangan tinggal lagi sarapan ye. Semoga info ini bermanfaat buat anda. Selamat mencuba. 😉

Share0

Leave a Reply